lennard-heskens

Lennard Heskes is al vele jaren hoofdinstructeur bij dojang Shin Do Kwan in Pijnacker.

Tevens is Lennard Heskens verantwoordelijk voor het opleiden van 25 zwarte banders, waaronder 2 derde danner, vier 4de danners, en 19 1ste danners.

Zijn specialisme ligt in Ho Sin Sul (bevrijdingstechnieken) en Dae Ryun (sparren).

 

Interview met Master Lennard Heskes

Persoonlijke informatie

Waar ben je geboren?: Delft 4 april 1962

Familieleden die Tang Soo Do beoefenen: Nee, niemand

Beroep of bezigheden buiten Tang Soo Do: Ik werk al bijna 35 jaar in de bouwwereld. Daarnaast werk ik ook in de beveiliging (persoon, evenementen en concerten)

Opleiding en militaire achtergrond: Korps Mariniers verkenning / infanterie. Onder andere jungle/warm weer training gedaan.

Martial Arts carrière

Wanneer, waar en waarom ben je met Tang Soo Do begonnen: Januari 1987 ben ik begonnen via een advertentie in de krant. Eind 1986 gaan kijken in Pijnacker en daar heb ik Sjef voor het eerst ontmoet. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en Tang Soo Do beviel me wel qua opzet en technieken.

Wat waren je eerste indrukken en hoe zijn deze veranderd: In die tijd gingen we net over naar de WTSDA. De simpelheid van technieken om iemand uit te schakelen, discipline en het respect, dat viel me op. Tegenwoordig is alles veel professioneler en zijn de mogelijkheden onbeperkt

Andere martial arts ervaring: Kickboksen en bij de Mariniers veel uitschakel technieken, man tot man gevecht.

Opvallende resultaten behaald op martial arts gebied: Op het wereldkampioenschap: 1 keer 2 de en 2 keer 3 de. Op het europees kampioenschap: 4 keer 1 ste, 5 keer Nederlands Kampioen en nog diversen prijzen zowel internationaal als op clubtoernooien. Daarnaast diverse onderscheidingen en awards.

Lesgegeven aan anderen (politie, leger etc.): Seminars op scholen, demonstraties en medewerkers van de beveiliging.

Tang Soo Do carrière

Wat is je favoriete onderdeel in Tang Soo Do: Ho Sin Sul (zelfverdediging): door simpele klemmen of bewegingen iemand uitschakelen of in bedwang houden.

In het ongewapende gevecht, dat Ho Sin Sul onder andere inhoud, leer je op effectieve wijze je lichaam te gebruiken, door op snelheid vitale raakpunten te raken door middel van slag, klem of trap techniek. Voor een Tang Soo Do ka is het vaak makkelijker de situatie snel in te schatten. Door ervaring reageer je op gevoel en gebruik je de technische vaardigheden. Vaak onderschat de beoefenaar zichzelf in wat ze al kunnen en hebben bereikt in een korte tijd.

Wat is je favoriete wapen en waarom:

Mes (Dan Gum) omdat het een klein maar uiterst effectief wapen is in vele opzichten: In een gevecht of in een loopvorm. In een loopvorm zie je goed hoe effectief is en op welke wijze je het kan hanteren.

Maar het is een levensgevaarlijk wapen. Als je iemand tegenover je hebt met een mes is het aan te bevelen het gevecht uit de weg te gaan, tenzij je 100% zeker bent van jezelf. Maar voor de meer geoefende TSD luidt het devies de agressor snel en zonder medelijden uitschakelen. Je kunt je niet veroorloven een fout te maken met een mes en je moet zeker zijn van je zaak. Veel trainen met een mes maakt het Ho Sin Sul ook zonder mes een stuk eenvoudiger, omdat de reactiesnelheid dezelfde impact heeft als iemand met mes (hard en doelgericht)

Hoe en waarom blijf je binnen de WTSDA trainen en helpen:

Door Dan trainingen te geven, examens afnemen het organiseren van toernooien en de 20 jaar lange ervaring overbrengen aan de leden. Zelfvertrouwen, respect, discipline, doorzettingsvermogen, volharding, en techniek.

Wie zijn sommige van je voorbeelden binnen en buiten de WTSDA: Grootmeester Jae Chul Shin, diverse Masters binnen de WTSDA, maar ook Master Sjef Lamens waarmee ik nu 20 jaar lang Tang Soo Do beoefen.

Wat zijn enkele van je favoriete herinneringen van je tijd in Tang Soo Do?

  • Dat zij er velen; Één van mijn eerste gedachtes was, toen ik als 10e gup achteraan stond en helemaal vooraan de black belts en vooral the Masters zag staan: dit wil ik ook.
  • Mijn eerste Europese titel van 1987 in Bristol Engeland. Ik stond daar stijf van de zenuwen in mijn eerste EK en ik won. Het gevoel op dat podium als je je naam hoort en die beker krijgt dat zijn toch wel mooie herinneringen.
  • De uitreiking van mijn zwarte band (Cho Dan) die ik in 1990 behaalde na een dag examen: het gevoel van nu sta ik vooraan ik heb de eerste fase gehaald.
  • De vele reizen naar wereldkampioenschappen 7 in totaal waarvan 6 maal Amerika en 1 maal Australië.
  • De persoonlijke ontmoetingen met Grootmeester Jae Chul Shin, deze man heeft charisma, leiderschap, mensenkennis en is bereikbaar voor iedereen. Het meest opvallend is dat hij bijna altijd namen onthoud waar hij ook gaat in de wereld. De Grootmeester heeft een diepe indruk op mijn persoonlijk gemaakt.
  • Uiteindelijk: de voorbereiding; de spanning; het examen; en de beëdiging tot Master. Dit doel is bereikt na meer dan 20 jaar intensief trainen en ik vond het mooi dit examen samen met Master Sjef Lamens te doen. Het gevoel dat je dan krijgt als je beedigd wordt met zwaard en de uitreiking van je certificaat en je Master band zijn momenten in je leven die uniek zijn in je Tang Soo Do carrière.

Wat is het verschil tussen je eerste trainingen en nu?

In mijn begin tijd trainde ik 5 keer gemiddeld 12 uur per week in volle overgave en inzet. Overal aan mee doen, zweten, spierpijn maar ook veel gezelligheid.

Tang Soo Do was ik en ik was Tang Soo Do. Tegenwoordig is de mentaliteit heel anders mensen zijn drukker met andere dingen en hebben niet allemaal het gevoel wat Tang Soo Do met zich meebrengt.

Vanaf zwarte band begint de weg naar perfectie, een weg die lang en zwaar is. Je moet investeren in tijd en volharding om iets te bereiken in deze gevechtskunst. Helaas is de Tang Soo Do’er van tegenwoordig druk met andere zaken en dan versloft de motivatie en de zin van het doel wat je voor ogen had.

Gelukkig is er een grote groep mensen ontstaan om mij heen die welwillig zijn en wel de weg bewandelen die wij voor hen gecreëerd hebben. Behalve dat wij les geven aan gupleden en Zwarte banders doen wij veel andere zaken zoals organiseren van toernooien, examens afnemen, administratie werkzaamheden en je eigen lesstof bijhouden doormiddel van Masterclinics. Andere informatie en denkbeelden gerelateerd aan de WTSDA die je naar voren zou willen brengen.

De boodschap die ik elke welwillige Tang Soo Do, en wil meegeven is; ga in volle overtuiging je werk of Tang Soo Do carrière tegemoet werk hard en met passie zoek geen excuus omdat je geen zin heb.

Vecht tegen jezelf en je demotivatie en probeer het doel wat je voor ogen heb te bereiken wij zijn ervoor omdat te verwezenlijken voor jou. Maar jij bent die persoon die daar achter moet staan en bereid is offers te brengen in tijd, trainingen, discipline, respect en doorzettingsvermogen dan zal blijken als je net zover bent als Zwarte band of zelfs Master dit je, je hele leven bij blijft en helpt in moeilijke omstandigheden